NOS stopt met uitzenden Champions League

De NOS blijft de komende drie seizoenen de samenvattingen van de Eredivisie-wedstrijden uitzenden. Betaalzender FOX Sports zendt de live-wedstrijden uit.

De NOS heeft de uitzendrechten van de samenvattingen voor de seizoenen 2014/15, 2015/16 en 2016/17 binnengehaald. De wedstrijden zijn via NOS Radio Langs de Lijn wel live te volgen. Dat hebben Eredivisie Media & Marketing (EMM) en de NOS vanmiddag bekend gemaakt.

Frank Rutten, CEO van EMM, is tevreden over de deal. "De Eredivisie en de NOS hebben een langdurige en prettige relatie met elkaar en die zetten we met plezier de komende drie jaar voort. Voor de fans schept dit een duidelijk aanbod: voor alle live wedstrijden kan men terecht bij FOX Sports Eredivisie en voor de samenvattingen bij de NOS. We vertrouwen erop dat de fans deze combinatie zullen waarderen", zegt hij in een persbericht.

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, wijst op het succes van Studio Sport. "Het is mooi te merken dat iedereen het een goed idee vindt dat de samenvattingen van de Eredivisie bij de NOS blijven. De kijkers, maar ook heel EMM inclusief de clubs, de Eredivisie en FOX. Wij beschouwen dat als een groot compliment voor onze aanpak van het voetbal."

"Onze uitzendingen van de Eredivisie op zaterdagavond zijn succesvoller dan ooit. En NOS Studio Sport op zondagavond zeven uur hoort steevast bij de meest bekeken programma’s van de Nederlandse televisie. De kracht van ons merk is enorm", aldus De Jong.

Het kopen van de uitzendrechten van de Eredivisie heeft waarschijnlijk wel gevolgen voor de Champions League-uitzendingen. Voetbal International-verslaggever Iwan van Duren meldt via Twitter dat de NOS waarschijnlijk niet meer genoeg budget heeft om ook nog live-wedstrijden in de Champions League uit te zenden.

Jan de Jong heeft inmiddels bevestigd dat de NOS in 2015 waarschijnlijk stopt met het uitzenden van liveduels en samenvattingen van de Champions League. "Het plafond is bereikt. De komende jaren zullen we alleen maar minder geld aan voetbal gaan uitgeven."

Volgens de algemeen directeur is het onwaarschijnlijk dat de omroep de rechten opnieuw gaat kopen, omdat het in de bezuinigingen de nieuwsvoorziening wil ontzien. "Die vormt immers het kloppend hart van de publieke omroep."