Gevangene VS sterft in hete cel

Een geesteszieke dakloze man is vorige maand in een 'snikhete' cel, waar de temperatuur tot 38 graden Celsius was opgelopen, om het leven gekomen. Dat hebben bronnen bij het gemeentebestuur van New York woensdag gezegd. Vermoedelijk is oververhitting of extreme uitdroging de man fataal geworden.

De 65-jarige Jerome Murdough was aangeklaagd voor huisvredebreuk en werd in een speciale observatiecel van de gevangenis op Rikers Island opgesloten. Murdough, die medicijnen gebruikte, onder andere om psychoses tegen te gaan, had een klein ventilatiekanaal in zijn cel niet geopend, zoals de meeste gevangenen wel doen. Urenlang werd vervolgens niet gecontroleerd hoe het Murdough ging. Dat is in strijd met de regels.

Advocaten van geesteszieke gevangenen in New York menen dat de dood van Murdough aantoont dat justitie op veel vlakken heeft gefaald. Zo werd Murdough opgepakt in plaats van hulp te krijgen, werd er een te hoge borgsom opgelegd en werd er veel te weinig aandacht aan hem besteed, terwijl hij in een speciale observatiecel zat.