Stembureau Den Haag iets later open

Een van de 265 stembureaus in Den Haag is woensdag later opengegaan dan de bedoeling was. De benodigdheden om mensen te kunnen laten stemmen in de Haagse wijk Ypenburg waren niet op tijd voorhanden, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De stembureauleden waren wel aanwezig. Lang hebben de kiezers niet hoeven wachten, met zo'n tien minuten vertraging ging het stembureau even na 07.30 uur alsnog open.

In Rotterdam was de vertraging bij twee stembureaus groter. Die gingen pas om 9.15 uur open omdat er niet genoeg stembureauleden aanwezig waren. Daarom moesten leden uit een reservepoel worden opgeroepen.

In Den Haag had tot 10.00 uur elf procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat concludeert de gemeente uit een steekproef onder twintig Haagse stembureaus.

De opkomst in de hofstad ligt daarmee tot nu toe een stuk hoger dan in Rotterdam, waar om 10.00 uur nog maar zes procent een stem had uitgebracht. Bij de vorige verkiezingen bracht uiteindelijk net geen 53 procent van de Hagenaars een stem uit.