Selfie in stemhokje is rage

De 'stemfie', een foto van jezelf in het stemhokje met het rode potlood in de aanslag of terwijl je je stembiljet in de stembus stopt, lijkt een hot item tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen. Op Twitter, Facebook en Instagram stonden in de loop van woensdagochtend al legio foto's van mensen die zichzelf tijdens het stemmen hebben gefotografeerd en dat vervolgens hebben gedeeld via sociale media.

Foto's maken in het stemhokje en het gebruik van sociale media is toegestaan, zolang je het stemgeheim van anderen niet schendt en je 'het verloop van de stemming niet hindert'. Dat staat in de circulaire die minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in januari al naar alle gemeenten heeft gestuurd. Woensdag twitterde hij er achteraan: "Ik roep niet op om een stemfie te maken, maar het mag wel. Wel natuurlijk een oproep aan iedereen om te gaan stemmen!"

Ook politici waagden zich aan de stemfie. Zo twitterde D66-leider Alexander Pechtold een foto van zichzelf in het stemhokje in Wageningen, met daarop duidelijk zichtbaar dat hij had gestemd op de nummer 2 van de lokale D66-lijst, Paul Toxopeus. De Amsterdamse PvdA-wethouder Pieter Hilhorst, wiens partij in de hoofdstad mogelijk door D66 van de troon wordt gestoten, twitterde alleen een foto van zijn ingevulde stembiljet.

Onze Taal bombardeerde stemfie woensdag tot 'het woord van morgen'.