'Toyota schikt mogelijk voor een miljard'

Toyota treft mogelijk een schikking van een miljard dollar (719 miljoen euro) in een zaak over het niet op tijd melden van veiligheidsproblemen met auto's. Dat meldt The Wall Street Journal. Sinds 2009 heeft Toyota in totaal meer dan tien miljoen auto's teruggeroepen vanwege diverse veiligheidsproblemen.

Het Japanse autobedrijf wilde woensdag nog niet reageren op het nieuws. Volgens de Amerikaanse zakenkrant kan de schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie nog steeds mislukken. Het ministerie was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Met de schikking moet een einde komen aan een al vier jaar lopend onderzoek van het ministerie van justitie. In dat onderzoek staat de vraag centraal of Toyota de veiligheidsproblemen op tijd heeft gemeld. Toyota betaalde tussen 2010 en 2012 al 66 miljoen dollar aan boetes vanwege het te laat melden van versnellingsproblemen. Het bedrijf riep daarnaast auto's terug vanwege problemen met onder meer de remmen, gaspedalen en vloermatten.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft ook een soortgelijk onderzoek lopen naar General Motors. Ook dat concern zou traag zijn geweest bij het terugroepen van auto's. In totaal worden dertien doden in verband gebracht met fouten in auto's van de Amerikaanse automaker.