'D66 verslaat PvdA in grote steden'

Volgens een peiling van Maurice de Hond wint D66 de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De democraten zouden met twaalf zetels de grootste partij van de stad worden, iets dat de Partij van de Arbeid dan voor het eerst sinds 1946 niet zou lukken.

Momenteel bezet de PvdA 15 zetels in de gemeenteraad; D66 heeft er zeven. Volgens de peiling van De Hond moeten de sociaaldemocraten na woensdag met tien zetels genoegen nemen, aldus Het Parool. Dat zou een historisch verlies zijn gezien de PvdA nooit minder dan twaalf zetels binnenhengelde. Het gemeentelijk onderzoeksbureau peilt beide partijen op tien zetels.

D66 zal zich evenwel niet te snel rijk rekenen. De partij liet na een eerdere gunstige peiling al weten dat de PvdA haar geöliede gecampagnemachine doorgaans goed weet te gebruiken en altijd weer inloopt. Bovendien is te verwachten dat de uitslag zeer sterk van de opkomst zal afhangen. Die zou ditmaal historisch laag uitvallen.

Update 19.30 uur
Ook volgens de laatste peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen verslaat D66 morgen de PvdA. Net als de voorlaatste peiling komt D66 op twaalf zetels uit. Wel lopen de sociaaldemocraten zoals verwacht een zetel in en scoren er elf.  Dat zei De Hond dinsdagavond in De Wereld Draait Door.

De Hond schat de opkomst morgen op een procent of 45. Dat is 9 procentpunten minder dan in 2010, en volgens de opiniepeiler is de hoofdreden dat mensen niet meer weten wat ze moeten stemmen. Kiezers zijn teleurgesteld in de PvdA en de VVD, en de aanhang van deze partijen zou het dan ook laten afweten.

Ook voor Den Haag en Rotterdam maakte De Hond peilcijfers bekend. In de hofstad kan D66 er met het been vandoor gaat waar PvdA en PVV om vechten. De democraten zouden daar acht zetels halen, terwijl de sociaaldemocraten en de partij van Wilders beide met zeven genoegen moeten nemen. In de Maasstad wordt Leefbaar Rotterdam met zestien zetels als winnaar aangewezen; de PvdA zou daar met elf zetels in de gemeenteraad komen.

Op dit moment is de Partij van de Arbeid in zowel Amsterdam, Den Haag als Rotterdam de grootste partij.