Poetin akkoord met wet voor annexatie Krim

De Russische president Vladimir Poetin heeft een conceptwet voor de annexatie van de Krim goedgekeurd. Poetin tekende daartoe een decreet dat dinsdagochtend op de website van de regering is geplaatst. Hiermee is een nieuwe stap gezet richting formele annexatie van de Krim.

Het Oekraïense schiereiland stemde zondag in een referendum voor aansluiting bij Rusland. De Europese Unie en de Verenigde Staten spraken van een ongrondwettelijke stap, die zij om die reden niet erkennen.

Ondanks het decreet is definitieve annexatie nog niet zeker. Daarvoor zijn de handtekeningen van de leiders van Rusland en de Krim vereist en is goedkeuring nodig van zowel het grondwettelijk hof als het parlement.

Poetin richt dinsdagmiddag het woord tot de Doema in een toespraak die op televisie wordt uitgezonden. Verwacht wordt dat hij zal verkondigen dat de Krim bij Rusland hoort.

De Krim was sinds de achttiende eeuw onderdeel van Rusland totdat Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov het gebiedsdeel in 1954 afstond aan Oekraïne. In Rusland en op de Krim worden de ontwikkelingen van de afgelopen dagen gezien als correctie van een historische belediging.