Studenten VU geven bezetting op na akkoord

De bezetting van de Vrije Universiteit in Amsterdam door tientallen boze studenten is voorbij. De groep heeft hun actie maandag na ruim zes dagen beëindigd. Na overleg met het college van bestuur van de universiteit zijn afspraken gemaakt over de toekomst van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen, meldt de VU.

Zo'n vijftig studenten van de faculteit trokken woensdag de kerkzaal op de bovenste verdieping van het gebouw aan de Zuidas in. Ze maken zich zorgen over de gevolgen van een aangekondigde reorganisatie.

VU-voorzitter Jaap Winter deelt die zorgen, zegt hij in een verklaring. "Wij hebben hierover de laatste dagen constructief met de studenten gesproken en afspraken gemaakt die het vertrouwen geven dat we tot goede oplossingen zullen komen."

De actievoerders eisten onder meer dat alle studenten die worden getroffen door de reorganisatie hun opleiding kunnen afmaken zoals ze die begonnen zijn. Ook zou er een vaste financiering voor de afdelingen moeten komen in plaats van een bedrag op basis van het aantal studenten.

Naar aanleiding van de bezetting wordt dit de komende maanden breed ter discussie gesteld op de universiteit, onder andere in een hoorzitting voor studenten en medewerkers. De uitkomsten worden meegewogen in een nieuw advies over de reorganisatie.

De actiegroep is blij met het akkoord, maar benadrukt dat er nog veel moet gebeuren. "We zijn het nog steeds niet eens met de beslissingen die als onderdeel van de reorganisatie zijn genomen, maar hebben door een aantal belangrijke tegemoetkomingen in onze overeenkomst voldoende vertrouwen in de continuïteit en kwaliteit van onze opleidingen", stelt Bertram Uunk in een verklaring.

De faculteit moet reorganiseren omdat zij met een structureel tekort kampt dat de continuïteit en kwaliteit van het onderwijs in gevaar brengt. In de afgelopen jaren lukte het de VU niet om de juiste balans te vinden tussen kosten en opbrengsten.

De bezetting van het VU duurde met zes dagen langer dan de bekende studentenopstand in het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam in 1969. De studenten bezetten toen het bestuurlijke centrum van de universiteit en eisten meer inspraak.