Minder geld voor wetenschappelijk onderzoek

De overheid geeft de komende jaren minder geld uit aan wetenschappelijk onderzoek. Het bedrag loopt de komende jaren terug tot 4,1 miljard in 2018, blijkt maandag uit cijfers van het Rathenau Instituut. Dit jaar besteden de ministeries nog 4,5 miljard aan onderzoek.

De daling komt voor een groot deel doordat programma's die zijn gefinancierd met geld uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) aflopen. In het inmiddels opgeheven FES werd een deel van de aardgasbaten ondergebracht, dat vervolgens weer werd geïnvesteerd in onder meer de kenniseconomie.

Het grootste deel van het geld gaat direct naar universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven. Bedrijven die aan onderzoek doen kunnen daarnaast aanspraak maken op belastingvoordelen. Daarvoor is dit jaar een miljard uitgetrokken.

In de loop der jaren zijn belastingvoordelen een groter deel gaan uitmaken van het bedrag dat de overheid investeert in wetenschappelijk onderzoek. In 1999 waren de indirecte bedragen bijvoorbeeld nog acht procent van het geheel. Nu is dat negentien procent. Het instituut verwacht dat dit percentage de komende jaren stabiel blijft.

Het Rathenau Instituut stelt het overzicht jaarlijks samen op verzoek van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken. Het instituut vraagt voor het overzicht informatie op bij alle ministeries.