'Camera's leiden tot EU-politiestaat'

Ondanks bezwaren groeit het aantal camera's in grote steden en elders gestaag. De Piratenpartij wil dat aantal weer gaan afbouwen, stelde woordvoerder Dirk Poot zaterdag.

Poot: "Er worden telkens meer camera's geplaatst in de steden, maar er is niet meer politie om die beelden te verwerken. Ook daalt de criminaliteit in deze steden niet." Volgens de Piraten was het oplossingspercentage voor geweldsincidenten in Groningen in 2010 slechts 58 procent in gebieden met camerabeveiliging, tegenover 72 procent gemiddeld. 

Ook stelt Poot dat er geen garantie is dat 'bijvoorbeeld beelden van de Amsterdamse Wallen alleen bij de Nederlandse overheid blijven.' "Hierdoor kunnen toeristen potentieel in gevaar gebracht worden. Iedereen heeft het recht iets te kunnen verbergen, de meesten van ons hebben ook gordijnen voor de ramen," vervolgt Poot.

De Piratenpartij vreest dat het in grote getalen plaatsen van camera's in de Nederlandse grote steden 'een opmars lijkt te zijn naar Europees beleid.' "De vertegenwoordigers van de Piratenpartij in het Europees Parlement verzetten zich tegen onder andere Project INDECT, dat zich ten doel lijkt te stellen om van Europa één grote politie-superstaat te maken."