Karzai: Amerikaanse troepenmacht niet nodig

De Amerikaanse militairen kunnen aan het einde van dit jaar Afghanistan gewoon verlaten, want het Afghaanse leger is klaar om de veiligheidstaken volledig over te nemen. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai zaterdag gezegd in zijn laatste toespraak in het parlement.

De president herhaalde nog eens dat hij niet van plan is om een veiligheidspact met de Verenigde Staten te tekenen, waarin is vastgelegd dat na het officiële einde van de missie een contingent Amerikaanse militairen achterblijft. Hij wil het pact pas tekenen als er vrede is gesloten met de Taliban.

Karzai staat onder grote druk het veiligheidsakkoord te tekenen. Eerder heeft een raad van wijzen Karzai geadviseerd het verdrag te tekenen. Ook alle kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 5 april, waar Karzai niet meer aan mee kan doen, hebben gezegd het verdrag te zullen tekenen. Karzai lijkt echter te willen voorkomen dat onder zijn leiding besloten wordt nog langer buitenlandse militairen in Afghanistan te houden.

Karzai kwam in 2001 aan de macht en won vervolgens nog eens twee keer de presidentsverkiezingen. De afgelopen jaren heeft hij een strijdvaardig nationalisme aan de dag gelegd. "Ik wil tegen andere landen zeggen, die wellicht uit gewoonte willen ingrijpen, dat ze niet moeten ingrijpen", aldus Karzai.

Volgens de president is de oorlog aan Afghanistan 'opgedrongen'. Als de VS vrede willen, dan kunnen ze zich beter richten op bolwerken van opstandelingen en landen die terrorisme steunen, aldus Karzai. Hij doelde daarmee op buurland Pakistan, waar Kabul moeizame betrekkingen mee heeft.

Niet alleen met Pakistan heeft Afghanistan een gecompliceerde band, ook met de VS zijn de verhoudingen ongemakkelijk. Sinds de herverkiezing van Karzai in 2009 zijn de betrekkingen bekoeld. De VS menen dat er bij die verkiezingen fraude is gepleegd. Karzai op zijn beurt beschuldigt de VS van bemoeienis met interne aangelegenheden.