Geen licht op ronselen Roermond voor verkiezingen

De gemeente Roermond verwacht niet dat voor de verkiezingen van woensdag naar buiten wordt gebracht door wie stemvolmachten zijn geronseld. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente vrijdag. "Het onderzoek is in handen van de politie. De inschatting is dat dit zorgvuldig gebeurt en dat botst soms met de snelheid."

Eerder liet de gemeente weten 'concrete aanwijzingen' te hebben dat in Roermond is geprobeerd stemmen te ronselen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de woordvoerder zijn er namen genoemd, maar moet eerst alles worden uitgezocht voordat iemand mogelijk ten onrechte wordt beschuldigd.

De zegsman beaamt dat het zorgen over het kiesproces in de hand werkt als mensen voor de verkiezingen niet weten waar en of er mogelijk is gesjoemeld, 'maar het onderzoek moet zorgvuldig gebeuren'. Burgemeester Peter Cammaert (CDA) wilde eerder ook al niets kwijt over de voortgang van het onderzoek.

Ook in andere gemeenten lopen onderzoeken naar fraude rond de verkiezingen. De burgemeester van de Brabantse plaats Heusden heeft aangifte gedaan tegen een partij die zou hebben gesjoemeld. De naam van die partij is niet bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie doet ook onderzoek naar het ronselen van stemmen in Soest.