Universele lader mogelijk ook voor tablets, laptops

De verplichting voor een universele lader wordt mogelijk ook ingevoerd voor tablets, laptops en andere draagbare apparatuur. De Europese Commissie onderzoekt de komende maanden welke apparaten onder de richtlijn komt te vallen. De uitkomst hiervan wordt halverwege in juni verwacht.

Volgens een woordvoerder van de commissie moet er mogelijk per productsoort een andere universele oplader komen. "De batterijvereisten van een telefoon zijn bijvoorbeeld anders dan die van een laptop", lichtte ze toe. Uitsluitsel hierover komt pas als het onderzoek is afgesloten.

De universele lader, die in ieder geval voor telefoons moet werken, kwam donderdag een stapje dichterbij na een positieve stem van het Europese Parlement. Nu moeten alleen de lidstaten nog instemmen met de richtlijnen. Dat wordt in de komende weken verwacht. De instemming is een formaliteit, omdat de lidstaten en het parlement eind december al een deal sloten over de lader.

Als de richtlijn uiteindelijk wordt vastgesteld door de commissie, hebben lidstaten twee jaar om de nieuwe regels in hun nationale wetgeving op te nemen. Fabrikanten krijgen drie jaar om aan de nieuwe regels te voldoen.