Nek-aan-nekrace PVV en PvdA in Den Haag

De PVV en de PvdA in Den Haag gaan aan kop in de peilingen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met nog een kleine week te gaan tot de verkiezingen staan beide nu op zeven tot acht zetels. Dat blijkt donderdag uit een peiling van TNS Nipo in opdracht van de gemeente Den Haag.

D66 hijgt de koplopers in de nek met zes tot zeven zetels. In vergelijking met een soortgelijke peiling afgelopen januari verliezen PVV en VVD één zetel. CDA en GroenLinks verliezen er ook een.

De PVV stond in de vorige peiling nog op tien zetels, maar die voorsprong is gaandeweg verdampt ten gunste van PvdA en D66. Ook de combinatiepartij ChristenUnie/SGP en de nieuwe partij Groep De Mos/Ouderenpartij van ex-PVV'er Richard de Mos lijken te profiteren van het verlies bij de PVV. Die winnen en komen beide uit op drie zetels.

"Rekening houdend met nauwkeurigheidsmarges en wetende dat de campagne nog een kleine week zal duren, kan er nog veel veranderen in de volgorde", stellen de onderzoekers. "Wel duidt deze uitkomst erop dat de PVV goede kans maakt om in de buurt te komen van haar Haagse debuutscore in 2010, en dat de landelijke regeringspartijen PvdA en vooral VVD op duidelijk verlies staan in Den Haag."

De peiling is uitgevoerd onder ruim 770 inwoners van Den Haag.