Boze studenten bezetten opnieuw deel van VU

Studenten van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben woensdag opnieuw een deel van het hoofdgebouw bezet. Ze maken zich boos over de op handen zijnde reorganisatie van hun faculteit, laat de actiegroep in een verklaring weten. Ze vrezen onder meer dat de kwaliteit van de opleiding verloren gaat.

De studenten hebben de kerkzaal op de bovenste verdieping van het gebouw aan de Zuidas bezet. Op straat staan tientallen actievoerders met spandoeken. Vorige maand hielden de studenten al de vleugel bezet waar de kantoren van het universiteitsbestuur zijn gevestigd.

De actievoerders eisen dat alle zittende studenten die worden getroffen door de reorganisatie hun opleiding kunnen afmaken zoals ze die begonnen zijn. Ook moeten de plannen voor reorganisatie gewijzigd worden. De studenten willen dat het onderwijs daarin centraal staat. Verder moet er vaste financiering voor de afdelingen komen in plaats van een bedrag op basis van het aantal studenten.

Naar aanleiding van de bezetting heeft VU-voorzitter Jaap Winter een gesprek met de studenten gehad over een aantal voorstellen en afspraken, zegt een woordvoerder van de universiteit. Woensdagmiddag moet er uiteindelijk een definitief voorstel komen. Tot die tijd blijft de actie van de studenten doorgaan.

Als de VU en de studenten er woensdag niet uitkomen, verwacht de woordvoerder dat de studenten de hele nacht doorgaan met de bezetting. In dat geval zorgt de universiteit voor eten.