Parkeren in garage in vier jaar kwart duurder

De tarieven voor parkeren in parkeergarages zijn de afgelopen vier jaar met 26 procent gestegen. Parkeren op straat werd in dezelfde periode zeventien procent duurder. Dat blijkt uit onderzoek van Detailhandel Nederland. De stijgingen zijn volgens de belangenorganisatie 'desastreus' voor winkelgebieden.

Dit jaar stegen de tarieven volgens de parkeertest van Detailhandel Nederland in garages met vijf en op straat met twee procent. In de tachtig onderzochte garages was het gemiddelde tarief 2,73 per uur. De duurste garage, 5,71 euro per uur, stond in Amsterdam. Op straat moet gemiddeld 2,64 euro worden betaald in de 25 onderzochte gemeenten.

Detailhandel Nederland hoopt dat gemeenteraden, na de verkiezingen volgende week, ervoor kiezen winkelgebieden aantrekkelijker te maken door tarieven juist te verlagen. Ook moeten de tarieven eerlijker. Nu betalen automobilisten vaak een vol uur, terwijl ze maar kort geparkeerd staan.

"Consumenten zijn het zat om deze bizarre tarieven op te hoesten voor een parkeerplek", stelt secretaris vestigingszaken van Detailhandel Nederland Jildau Schuilenberg. "Dus blijven ze weg uit parkeergarages. Het enige antwoord dat gemeenten en parkeerbedrijven daar tot nu toe op hadden was nog verdere tariefsverhoging."

Volgens eind vorig jaar uitgebracht onderzoek van adviesbureau Spark en de Erasmus Universiteit Rotterdam in negentien gemeenten staan steeds meer parkeergarages in binnensteden leeg. Tussen 2008 en 2012 daalde de bezetting met een kwart.

Gemeenten verwachten dit jaar 660 miljoen euro op te halen uit parkeergelden, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. Dat is vijftien miljoen euro ofwel 2,2 procent meer dan een jaar eerder. De ondanks de leegstand begrote stijging komt volgens het statistiekbureau behalve door tariefstijgingen ook door uitbreiding van de zones. "Op steeds meer plaatsen en gedurende een steeds groter deel van de dag moet voor parkeren worden betaald."