'Politieke midden moet eurosceptici trotseren'

Het politieke midden moet zich meer committeren aan het europroject en niet bang zijn voor de euroscepsis onder kiezers. Dat zei econoom Bart Jacobs vrijdag bij de presentatie van Het Crisisdiner, een boek van zeventien economen, journalisten en politici over de oorzaken, aspecten en mogelijke oplossingen van de crisis. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) nam het eerste exemplaar in ontvangst in Den Haag.

Volgens Jacobs is een meer onverschrokken en minder angstige benadering de manier om eurosceptische partijen de wind uit de zeilen te halen. Dijsselbloem beaamde de mening van Jacobs dat middenpartijen duidelijker voor de euro moeten gaan staan richting het electoraat. Hij voegde eraan toe dat de omgang met het overdragen van soevereiniteit een moeilijke opgave is voor de eurolanden.

"Een belangrijke vraag is hoe we met nationale vrijheid omgaan", aldus Dijsselbloem vrijdag. De minister had het 's-woord' soevereiniteitsoverdracht eerder deze week al een taboe genoemd. De Europese bankenunie, waarin toezicht op banken centraal wordt geregeld, is het voorbeeld van het overdragen van soevereiniteit, vindt Dijsselbloem.

Donderdag had de minister al aan de Tweede Kamer laten weten geen principiële bezwaren te hebben tegen het overdragen van macht aan de Europese Commissie. De Kamer uitte kritiek op Dijsselbloem omdat hij in een speech in Brussel had gezegd dat hij meer coördinatie in het economisch beleid van EU-landen wilde.

Het crisisdiner werd door zeventien auteurs geschreven. De schrijvers spraken sinds het begin van de crisis in 2008 jaarlijks enkele malen met elkaar af om tijdens een diner over de voortgang, de problemen en veranderingen te spreken. Consensus werd er nooit bereikt.