Truckeractie werd breed protest tegen 'dom kabinet'

De demonstraties die vrijdag door het hele land gepland staan begon als een actie van truckers tegen oneerlijke concurrentie van chauffeurs uit het buitenland. De actie was een initiatief van Jerry Agema. Op Facebook meldden zich al snel tal van andere mensen die ook actie wilden voeren. Een woordvoerder van Landelijke Demonstraties 2013 omschrijft het doel van de acties inmiddels als 'het terugdraaien van domme maatregelen waar niemand wat aan heeft'.

Als om concrete voorbeelden van 'domme maatregelen' wordt gevraagd, begint de woordvoerder aan een opsomming die pas ophoudt als hij wordt onderbroken. Hij noemt de plannen van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) om de bijstandswet aan te scherpen, waardoor een tegenprestatie moet voor de uitkering moet worden geleverd. "Ik snap niet dat de PvdA zichzelf nog sociaal durft te noemen."

Verder moet van de strafbaarstelling van illegaliteit worden afgezien. "Wat we straks krijgen zijn razzia's. We gaan terug naar de jaren veertig. Zelfs Wilders ging niet zo ver." Ook de aanschaf van de Joint Strike Fighter mag volgens de woordvoerder niet doorgaan.

Inmiddels sluit de woordvoerder niet uit dat tijdens de Nuclear Security Summit, eind deze maand in Den Haag, actie wordt gevoerd. "Niemand weet eigenlijk of in Nederland nog kernwapens liggen. Onze acties komen de regering natuurlijk heel slecht uit. Dat is voor ons alleen maar mooi."

Wat de demonstranten bindt, is volgens de woordvoerder het gevoel dat het kabinet niet bezuinigt, maar alleen afpakt. "Als je nou eens zeven miljard op de aanschaf van een JSF bespaart, dat is bezuinigen. Maar het enige waarop wordt bezuinigd is de eigen bevolking. En nu krijgen we opeens te horen dat er zomaar miljarden naar Oekraïne gaan, daar zit een overgangsregering dus dat geld zien we nooit meer terug."

De beweging wil niet als een linkse of rechtse politieke stroming worden gezien. "We zijn al eens weggezet als rechts omdat we tegen oneerlijke concurrentie van buitenlanders zijn. Maar we hebben niks tegen bijvoorbeeld Poolse truckers. Die moeten ook eten en zij maken alleen gebruik van de regels die de Europese regering gemaakt heeft. Dus Europa moet dat aanpassen. Jan met de pet snapt dat wel, maar onze regering blijkbaar niet."

Een groot deel van de acties die vrijdag gepland staan zijn gericht op het veroorzaken van files. Hierover is volgens de woordvoerder overlegd met de politie. "Ik kan alleen voor Zwolle en omstreken spreken, maar wij hebben aangekondigd 30 tot 40 kilometer per uur op de snelweg te rijden. Twee kilometer daarachter komt het dan al snel stil te staan."

De politie heeft volgens de woordvoerder aangegeven niet in te grijpen als geen gevaarlijke situaties ontstaan. "Het is natuurlijk de vraag wat zij als gevaarlijk zien. Maar files zie je op vrijdag wel vaker."

Hoeveel deelnemers de tientallen aangekondigde demonstraties door het hele land hebben is niet te zeggen. "Daar hebben we zelf ook geen zicht op omdat het overal lokaal wordt georganiseerd. De politie heeft natuurlijk het liefst een groepje stilstaande mensen op een pleintje, dat is lekker overzichtelijk. Zodra het om een rijdende demonstratie gaat wordt het lastiger in te schatten."

De politie heeft laten weten de acties in de gaten te houden.