'Nieuwe coalitie Kiev liet op demonstranten schieten'

Niet president Viktor Janoekovitsj heeft opdracht gegeven aan scherpschutters om op de Kievse demonstranten te schieten maar een lid van de nieuwe coalitie. Dit beweert de Estlandse minister van Buitenlandse Zaken Urmas Paet , schrijft de Volkskrant.

Paet belde met de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton. Dat gesprek lekte uit en is op internet gezet. Tegenover de zender Russia Today bevestigd het Estlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de opname echt is.

Ongeveer honderd mensen zijn om het leven gekomen door de acties van de sluipschutters. Er wordt algemeen aangenomen door het Oekraïnse parlement dat Janoevitsj de opdrachtgever was. Paet vindt het vreemd dat er door de nieuwe coalitie geen verder onderzoek wordt gedaan naar de daadwerkelijke toedracht van de schietpartijen.

De Estlandse minister praat over de ervaringen van ene 'Olga', die een groep artsen zou representeren. Volgens haar zijn zowel demonstranten als politiemensen vermoord door de scherpschutters. Eerder sprak Paet al over nieuwe coalitieleden die een 'smerig verleden' zouden hebben. Ook zou de Oekraïense bevolking de nieuwe leiders niet vertrouwen.

Waarschuwing: Het filmpje bevat bloederige beelden.
Het telefoongesprek. (bron: YouTube)
opmerkingen over de sluipschutters rond 8.25 minuten.