Opstelten vreest niet voor positie

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) denkt niet dat zijn positie in gevaar komt door de onthullingen in het onderzoek naar oud-topambtenaar Joris Demmink, die wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarige jongens. Opstelten blijft erbij dat de Kamer goed is geïnformeerd.

"Ik neem er gewoon kennis van, zoals het in de rechtsgang hoort", zei Opstelten. Hij blijft bij wat hij aan de Tweede Kamer heeft gemeld: dat Demmink niet voorkwam in het zogeheten Rolodex-onderzoek. "Ik hou vast aan wat mijn voorgangers en ik hebben geschreven aan de Kamer."

Een oud-rechercheur verklaarde woensdag voor de rechter-commissaris dat Demmink wel degelijk is onderzocht. Ook staatssecretaris Fred Teeven (VVD), toen officier van justitie, zou daarvan hebben geweten.

Uit een deels ingewilligd Wob-verzoek van advocaat Martin de Witte, die een van Demminks vermeende slachtoffers vertegenwoordigt, blijkt dat in het Rolodex-onderzoek twee hoofdofficieren van justitie en twee andere medewerkers met een juridische overheidsfunctie onder de loep zijn genomen.

Het ministerie ontkent dat er op het ministerie documentatie ligt over besprekingen rondom de aantijgingen tegen Demmink, omdat hij nooit formeel verdachte is geweest.

Het onderzoek werd stopgezet omdat er op dat moment maar één getuige was. Het hele onderzoek van twaalf ordners zal nooit worden vrijgegeven, omdat er veel namen van hooggeplaatste figuren in staan.