Veel geweld tegen vrouwen in Nederland

Vrouwen zijn dankzij het feminisme niet langer het zwakkere geslacht. Toch getuigt het van weinig fatsoen om geweld tegen hen te gebruiken. Ondanks dat taboe, blijkt het toch nog veel voor te komen, zelfs in de moderne wereld. Eén op drie vrouwen in de EU krijgt namelijk met geweld tegen haar persoon te maken.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA) in alle Europese lidstaten uitvoerde. Daarbij werd vrouwen onder meer gevraagd of ze te maken hebben gehad met lichamelijk, seksueel of psychologisch geweld en seksuele intimidatie.

Gemiddeld 33 procent van de Europese vrouwen bevestigde dat ze sinds hun vijftiende levensjaar met lichamelijk of seksueel geweld te maken hebben gehad. Noordwest-Europa scoort daarbij het slechtste, met als dieptepunt Denemarken, waar 52 procent bevestigend antwoordde. In Nederland was dat 45 procent. Het laagste scoorde Polen, met 19 procent.

Ook wat betreft seksuele intimidatie scoorde Nederland bovengemiddeld slecht. 77 procent van de Nederlandse vrouwen zegt er mee te maken hebben gehad, tegenover 55 procent van de Europese vrouwen in het algemeen. Het slechtste scoorde Zweden, in Roemenië hebben de minste vrouwen ermee te maken gehad.

Ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen heeft te maken gehad met psychologisch geweld, tegenover een Europees gemiddelde van 43 procent. De onderzoekers zagen het onder meer als psychologisch geweld wanneer de partner de vrouw 'verbiedt het huis te verlaten' en 'verdenkt van ontrouw'.

Morten Kjaerum, de directeur van het FRA, schrikt van de cijfers: "Deze onderzoekscijfers kunnen en mogen gewoonweg niet genegeerd worden. Het onderzoek van het FRA toont aan dat lichamelijk, seksueel en psychologisch geweld tegen vrouwen een grote mensenrechtenschending vormt in alle EU-lidstaten."

Om deze schending tegen te gaan, wil Kjaerum actief aan de slag gaan: "Maatregelen tegen geweld tegen vrouwen moeten op een hoger niveau gebracht worden." Zo moeten er meer wetten komen tegen mishandeling van vrouwen, zowel op Europees als nationaal niveau.

Daarnaast moet de politie opgeleid worden om beter om te kunnen gaan met (slachtoffers van) geweld tegen vrouwen. Ook wil het FRA dat mannen 'actief betrokken worden bij initiatieven die de manier aanpakken waarop sommige mannen geweld tegen vrouwen gebruiken'.

Over mannen gesproken: hoeveel mannen blootgesteld worden aan lichamelijk, seksueel en/of psychologisch geweld is niet onderzocht.

Een verslag van de resulaten van het onderzoek, inclusief gestelde vragen en antwoorden per land, kun je hier vinden.