Rechtbank acht celstraf gijzelnemer 'onmenselijk'

De 18-jarige Amsterdammer die vorig jaar in Nieuw-Vennep na een overval een man gijzelde, hoeft daarvoor niet de cel in. De rechter noemde dat dinsdag 'onmenselijk' vanwege zijn medische toestand. De man werd bij zijn aanhouding door een agent in zijn schouder geschoten en hield daar blijvend letsel aan over.

De Amsterdammer kreeg een voorwaardelijke celstraf van 24 maanden opgelegd en is veroordeeld volgens het minderjarigenstrafrecht. Het Openbaar Ministerie laat weten zich te beraden op hoger beroep.

De officier van justitie had geëist dat de man en zijn 17-jarige medeverdachte volgens het volwassenenstrafrecht zouden worden bestraft. Dit omdat de twee 'zeer ernstige' strafbare feiten hebben gepleegd waarbij ze 'volwassen keuzes' hebben gemaakt. De officier had zeven jaar celstraf tegen de 18-jarige man geëist en vier jaar en tbs tegen de 17-jarige gijzelnemer.

De laatste werd dinsdag veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden en jeugd-tbs. De rechter noemde de acties van de twee jonge Amsterdammers 'impulsief en niet professioneel georganiseerd'. De twee overvielen in mei vorig jaar een snackbar in Nieuw-Vennep en drongen daarna een woning binnen. Na een uur kwamen ze naar buiten terwijl ze de bewoner onder schot hielden. Na een waarschuwing schoot een van de agenten op de verdachten, die daarop werden aangehouden.