Hamas kan ambtenaren niet meer betalen

Palestijnse ambtenaren in de Gazastrook hebben er maandag bij de regering op aangedrongen hun loon uit te betalen. Ze zeggen al vier maanden lang geen salaris te hebben ontvangen. Ambtenaren worden gezien als aanhangers van Hamas en dat ze in het openbaar hun beklag doen over het niet betalen van salarissen laat zien dat de onvrede in Gaza toeneemt.

Volgens de vakbond voor ambtenaren zijn de afgelopen vier maanden de 46 duizend ambtenaren maar deels uitbetaald. De vakbond zegt begrip te hebben voor de druk waar de Hamas-regering onder gebukt gaat, maar wijst er tevens op dat ambtenaren moeite hebben om rond te komen en hun gezinnen te onderhouden.

Hamas-minister van financiën Ziad al-Zaza heeft gezegd dat de regering maandelijks rond de 33 miljoen euro nodig heeft om de salarissen te kunnen betalen en de regering draaiende te houden. Hamas komt elke maand echter ruim tien miljoen euro te kort. Al-Zaza wil echter niet spreken van een crisis, maar van 'economisch zware tijden'.

Nadat Hamas in de Gaza aan de macht was gekomen, perkten Israël en Egypte de toegang tot Gaza fors in. Jarenlang kneep Egypte echter een oogje toe als er cement, brandstof en andere goederen, waaronder wapens, naar het gebied werden gesmokkeld via tunnels onder de grens. Daar is sinds afgelopen zomer echter een einde aan gekomen. Egypte vernietigde de smokkeltunnels of sloot ze af. Door het afsluiten van de tunnels is de Hamas-regering miljoenen dollars aan belastinginkomsten misgelopen. Tegerlijkertijd komen er niet meer zoveel donaties uit het buitenland binnen; die gaan nu naar andere gebieden, zoals Syrië. Een derde probleem is dat Gaza eind 2011 uit de gratie is gevallen bij Iran.