Voorwaardelijke cel voor smaad in Vaatstra-zaak

De beschuldigingen aan het adres van twee mensen om hun vermeende betrokkenheid bij de moord op Marianne Vaatstra, heeft de 52-jarige Wim Dankbaar uit Overveen een voorwaardelijke celstraf van vier weken opgeleverd. De rechtbank in Groningen achtte maandag smaadschrift en belediging bewezen. D. moet de slachtoffers een schadevergoeding van ruim 1500 euro betalen.

Volgens Dankbaar heeft niet de inmiddels veroordeelde Jasper S. de moord op de 16-jarige Marianne in 1999 gepleegd, maar een asielzoeker die door justitie wordt beschermd.

Dankbaar meet die complottheorie breed uit op internet en noemt hierin de twee slachtoffers met naam en toenaam. De één als de neef van de vermeende moordenaar, de ander vergelijkt hij met een 'collaborerende nazi', omdat de man de vader is van het vriendje dat Marianne in de bewuste nacht van de moord alleen had gelaten.

Dankbaar moet de lasterlijke teksten verwijderen en stoppen met dergelijke publicaties. Zo niet, dan verdwijnt de man linea recta de cel in, is de belofte van de rechter.