Rutte: situatie op de Krim zorgelijk

De situatie op de Krim is 'zorgelijk'. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) zaterdag gezegd tijdens de aftrap van de VVD-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. De situatie wordt volgens de premier 'nauwgezet' gevolgd.

Rutte vindt het belangrijk dat nu 'heel nauw' wordt opgetrokken met bondgenoten als Duitsland, Engeland en Amerika, maar ook in NAVO-verband. Volgens de premier is het zaak om 'op een verstandige manier te proberen de situatie niet te laten escaleren'.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil het bij de woorden van Rutte laten. Een woordvoerder laat weten dat minister Frans Timmermans (PvdA) achter de uitspraken van de premier staat.

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag toestemming aan de Federatieraad, het Russische hogerhuis, gevraagd om het leger in te zetten in Oekraïne. In zijn verzoek spreekt Poetin niet over de Krim, maar over 'het grondgebied van Oekraïne'. Dat betekent dat het leger wellicht ook in andere delen van het land wil ingrijpen.

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde vrijdag nog voor een Russische interventie in Oekraïne. Hij drong er bij Moskou op aan de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren. "De Verenigde Staten scharen zich achter het standpunt van de internationale gemeenschap dat er een prijs moet worden betaald voor een interventie in Oekraïne." Wat Obama daar precies mee bedoelde legde hij verder niet uit.