Hiddink bevestigt terugkeer bij Oranje

Guus Hiddink (67) keert na het WK terug als bondscoach van het Nederlands elftal. De ervaren trainer neemt drie oud-internationals als assistenten mee. Hiddink volgt na het WK in Brazilië Louis van Gaal op in Zeist.

De Achterhoeker was tussen 1994 en 1998 ook al bondscoach van het Nederlands elftal. In 1996 haalde hij op Euro 96 in Engeland de kwartfinale en in 1998 strandde Hiddink met Oranje in de halve finale van het WK in Frankrijk tegen Brazilië.

Daarna zat volgden periodes bij Real Madrid, Real Betis, Zuid-Korea, PSV, Australië, Rusland, Chelsea, Turkije en FC Anzhi. Hiddink gaat na zestien jaar weer aan de slag bij de KNVB. De ervaren coach moet het Nederlands elftal naar het EK in 2016 leiden en zijn opvolger begeleiden op weg naar het WK in 2018.

Hiddink neemt de rol van manager op zich. "Ik ben bezig met de KNVB om het team dat ik rond me wil hebben te formeren", zegt de oud-speler van onder meer PSV en De Graafschap in het radioprogramma Met het oog op morgen. "Dat proces heeft nog een aantal dagen, weken nodig."

"Ik vind dat uit dit Oranje nog veel meer uit te halen is. We zeggen allemaal dat het niveau van de Eredivisie in vergelijking met het buitenland niet al te hoog is. Dat wil niet zeggen dat je daar niets mee moet doen. Je moet proberen die jonge jongens naar een hoger niveau te krijgen."

Danny Blind blijft aan als assistent-bondscoach. De oud-Ajacied is op dit moment ook de rechterhand van Van Gaal. Blind is de grootste kandidaat om Hiddink op te volgen na het EK in 2016. De technische staf wordt nog aangevuld met drie oud-internationals.

Ruud van Nistelrooij, Giovanni van Bronckhorst en Jaap Stam voegen zich zo goed als zeker bij 'team-Hiddink'. "We zijn bezig om een mooie staf te formeren. Die jongens zullen veel gaan doen, maar ik zal er zeker scherp op zitten. Het is niet zo dat ik het bondscoachschap freewheelend ga doen. Ik wil het goed doen, anders stap ik er ook niet in", aldus Hiddink.