Terugtocht ISIS-hypermoslims Syrië

Moslimextremisten van de voorheen aan Al-Qaida gelieerde groepering Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) hebben zich teruggetrokken uit diverse stadjes in het noorden van Syrië. Dat hebben Syrische activisten in de stad Aleppo vrijdag gezegd.

Kort na het vertrek van deze hypermoslims trokken rebellen van rivaliserende groeperingen de verlaten stadjes binnen. Waarschijnlijk reageerden de ISIS-extremisten op een waarschuwing van de grootste hypermoslimbeweging in Syrië, het concurrerende Nusrafront, eerder deze week. Die dreigde korte metten met hen te maken als er geen einde komt aan de interne strijd tussen Syrische rebellengroepen.

De broedertwisten hebben aan zeker drieduizend mensen het leven gekost. Daarnaast wordt de gemeenschappelijke strijd tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad danig ondermijnd door het geweld.

Het lijkt erop dat de ISIS-strijders zich hebben teruggetrokken in de noordoostelijke stad Raqqa, de eerste provinciehoofdstad in Syrië die in handen van de rebellen viel.