Smog China 'nucleaire winter'

Dat veel Chinese steden kampen met ernstige smog is geen nieuws. Helaas wordt het probleem steeds erger. De afgelopen week bereikte men een dieptepunt: wetenschappers waarschuwen dat het weleens op een nucleaire winter kan gaan lijken.

Boven liefst zes Zuid-Chinese provincies hangt al dagen een dikke laag giftige smog. Peking meet 505 microgram per kubieke meter, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie een veiligheidsmaximum hanteert van 25 microgram. 18 andere steden kampen met vergelijkbare, zelfs voor China extreme niveaus.

Zoals in een nucleaire winter komt er nauwelijks nog zonlicht door de kunstmatige bewolking heen. Uit Chinese tests blijkt dat tomaten- en chilizaadjes twee maanden nodig hebben om te ontkiemen. Normaal duurt dat 20 dagen.

De Chinese smog houdt zich helaas niet aan de landsgrenzen en vervuilt inmiddels ook de buurlanden. Zo gaf het Japanse prefectuur Kumamoto woensdag een gezondheidswaarschuwing af na een dramatische toename van de luchtvervuiling. Inwoners worden geadviseerd binnen te blijven en lichaamsbeweging buiten de deur voorlopig te laten.

In mei staat een overleg over de grensoverstijgende smogproblematiek gepland tussen ministers uit China, Japan en Zuid-Korea. De laatste twee hebben kritiek op hun buurland vanwege China's enorme aantal kolencentrales.