Plasvrouwaanrander hoort vier jaar eisen

Justitie in Leeuwarden heeft vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk geëist voor de festivalaanrander uit Sneek. De 27-jarige Fries heeft gedurende ruim twee jaar plassende vrouwen aangerand tijdens evenementen als Lowlands, de Sneekweek en de Harlinger Visserijdagen.

Naast de de gevangenisstraf eiste de officier van justitie dat de man gedurende de extra lange proeftijd van vijf jaar een locatieverbod krijgt voor buitenfestiviteiten met livemuziek. Verder wil Justitie dat de man verplicht behandeld wordt en dat hij gedurende het eerste jaar van de proeftijd elektronisch toezicht krijgt in de vorm van een enkelband.

De Sneker heeft tegenover de politie bekend dat hij zeventien tot achttien vrouwen heeft aangerand. Dertien zaken kwamen op de dagvaarding terecht, de andere slachtoffers hebben geen aangifte gedaan. In negen zaken is er sprake geweest van het binnendringen van de vagina en dus verkrachting.

De man ging altijd op dezelfde manier te werk: hij benaderde vrouwen die in een steegje of in de bosjes zaten te plassen van achteren, duwde ze om en streek bliksemsnel met zijn hand enkele malen over de vagina. Binnen een paar seconden was het voorbij en zette de aanrander het op een lopen.

De man heeft tijdens de laatste editie van Lowlands in twee nachten vijf vrouwen aangerand. In augustus vorig jaar liep hij tegen de lamp, toen hij tijdens de Sneekweek een plassende vrouw aanrandde. De vrouw herkende haar plaatsgenoot en speurde hem via internet op.

De Sneker kan zelf niet uitleggen waarom hij zo gefixeerd was op plassende vrouwen. Zelf noemde hij het 'een boost waardoor ik werd getriggerd' als hij een plassende vrouw zag. De man lijdt volgens een psycholoog aan een psycho-seksuele stoornis, die behandeld moet worden. Vier slachtoffers dienden schadevergoedingen in die variëren van tachtig tot ruim duizend euro.

De rechtbank in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.