'Japanse spijt moet blijven'

De verontschuldigingen van Japan voor misstanden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn een internationale schuldbelijdenis die de huidige conservatieve regering niet moet willen veranderen. Dat heeft voormalig premier van Japan Tomiichi Murayama donderdag gezegd. Murayama sprak de verontschuldigingen in 1995 uit.

Ook een ander boetekleed, over gedwongen prostitutie van vrouwen voor en tijdens de oorlog, moet niet worden afgelegd, aldus Murayama. Hij drong er bij huidig premier Shinzo Abe op aan achter beide verklaringen te blijven staan.

"Niemand kan de Murayama-verklaring ontkennen", zei de oud-premier in een toespraak in Tokyo. "Het is een internationale toezegging en nationaal Japans beleid. Het is onmogelijk haar te ontkennen en om die reden vertrouw ik erop dat premier Abe zich eraan houdt."

Sinds hij de premierszetel in 2012 besteeg heeft Abe China en Zuid-Korea van zich vervreemdt door de schuldverklaring te willen afzwakken. Hij liet weten dat zijn kabinet niet per se de hele verklaring steunt, ook al benadrukte hij later achter de tekst te staan.

De premier wil volgend jaar, tijdens de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog, een nieuwe verklaring over de Japanse schuldvraag afleggen.