Noord-Korea lanceert vier raketten

Noord-Korea heeft donderdag tijdens een test vier korteafstandraketten van zijn oostkust gelanceerd. Dat heeft een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie volgens het het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld.

Volgens de woordvoerder hebben de raketten een bereik van meer dan tweehonderd kilometer. Hoewel Noord-Korea vaker korteafstandraketten test, is de timing opmerkelijk. Maandag begonnen de Verenigde Staten en Zuid-Korea aan hun jaarlijkse legeroefeningen. Washington en Seoul noemen dit defensieve routine-oefeningen, maar Noord-Korea ziet de trainingen als oorlogsvoorbereidingen om Noord-Korea binnen te vallen. Pyongyang dreigde eerder om familiereünies niet door te laten gaan als de oefeningen niet werden afgezegd.

Het is niet de eerste opvallende militaire actie van Noord-Korea sinds de oefeningen in het zuiden van start gingen. In de nacht van maandag op dinsdag schond een Noord-Koreaanse patrouilleboot Zuid-Koreaanse wateren. Ondanks herhaalde waarschuwingen van de Zuid-Koreaanse autoriteiten, voer de boot enkele uren door en naderde het een Zuid-Koreaans eiland tot op 23 kilometer. Noord-Korea erkent andere zeegrenzen dan het zuiden.

Vorig jaar dreigde Noord-Korea uit woede over de oefeningen om Seoul in een vlammenzee te veranderen en om Zuid-Korea en de VS met een kernwapen aan te vallen. Noord-Korea testte voor het laatst een kernwapen in februari 2013 en een langeafstandraket in december 2012. Het communistische land testte meerdere korteafstandraketten in 2013.