'Jongerencampings weren alcoholcontroleurs'

Jongerencampings zijn niet van plan alcoholcontroleurs van de gemeente op hun recreatieterreinen toe te laten. Dat betekent dat jongeren de komende zomer gewoon een biertje voor hun tent kunnen drinken, concludeert dagblad Spits uit een rondgang langs jongerencampings.

De gemeente Schouwen-Duiveland wil in de zomer ook op jongerencampings handhaven, maar Gerard Cobussen, eigenaar van Camping Duin en Strand in die gemeente, vraagt zich in de krant af of dat mag. "Dit houdt ons nog verdeeld. Ik heb hier binnenkort een gesprek over." Sinds dit jaar mogen jongeren onder de 18 geen alcohol op de openbare weg in bezit hebben. Gemeenten gaan over het toezicht hierop.

De campingeigenaar zegt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te erkennen. "Maar 16- en 17-jarigen mogen bij mij gewoon een biertje drinken. Dit controleren is niet aan mij." Eigenaar Geert van Dieren van jongerencamping De Appelhof op Terschelling zegt dat de controlerende ambtenaren zijn terrein niet op komen. Zelf gaat hij alleen in de discotheek van de camping controleren. Hij vergelijkt het drinken van een biertje bij een tent met thuis drinken. "Thuis drinken in de tuin mag toch ook?"

Het wordt volgens de eigenaren juist gevaarlijk als jongeren de tent induiken om te drinken. "Ik heb liever kratten bier náást de tent, dan sterke drank in de tent. Want dan zie ik binnen korte tijd de ambulances voorrijden", zegt Van Dieren. Ook vreest hij meer opstootjes doordat jongeren vaker bier van elkaar stelen.

De campings zijn veel gebeld door ouders en jongeren met de vraag of er mag worden gedronken. De vereniging van recreatieondernemers Recron heeft navraag gedaan bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en stelt in de krant dat een camping geen openbare weg is. "Ondernemers hoeven de boa's in principe niet binnen te laten", zegt een woordvoerder. "Maar aan de andere kant is het ook weer niet zo zwart-wit. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen."