Enge foto's en waarschuwingen op pakje sigaretten

Wie over een tijdje een pakje sigaretten koopt zal oog in oog staan met afschrikwekkende foto's van de schade die roken aanricht. Dat is het resultaat van een beslissing van het Europese Parlement woensdag om de tabaksregels in Europa aan te scherpen.

Een pakje zal voor 65 procent bedekt zijn met gruwelijke foto's en gezondheidswaarschuwingen. Sigaretten met smaakjes als vanille en menthol worden geleidelijk uit de markt gedrukt. "Roken wordt zo minder aantrekkelijk gemaakt voor jongeren", aldus Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

De e-sigaret wordt geclassificeerd als geneesmiddel voor wie wil stoppen met roken, maar zal ook in de winkel worden verkocht als alternatief voor roken. Judith Merkies (PvdA) had liever een strakkere regulering gezien. "Sommige varianten van de e-sigaret, zoals de shishapen die op scholen populair zijn, dienen op zichzelf als genotmiddel."

De 28 EU-lidstaten moeten de tekst in maart nog goedkeuren. Daarna hebben regeringen twee jaar de tijd om de maatregelen in de nationale wetgeving te gieten.