EU gaat Oekraïne heel veel geld geven

Oekraïne is vrijwel failliet. De nieuwe leiders hebben voor dit jaar om noodhulp gevraagd ter waarde van ruim 25,5 miljard euro. Eind 2013 was de economische toestand van het land al zo beroerd dat de regering vrijwel niets meer kon uitrichten zonder buitenlandse geldschieters.

Het begrotingstekort en het tekort op de lopende rekening zijn gestegen tot circa 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De schulden van Oekraïne staan voor ruim 40 procent van het bbp, meer dan drie keer zo veel als in 2007, kort voor de economische crises losbarstten. Oekraïne is zwaar door de crisis getroffen. In de economie van het land speelt nog steeds de staalindustrie een belangrijke rol en die is kwetsbaar en voert vooral uit naar Rusland.

De effecten van de economische tegenslag zijn verergerd door de chronische corruptie in het land en het wanbeleid dat daarbij bijhoort. Op de wereldranglijst van corruptste landen ter wereld laat Oekraïne alle Europese landen ver achter zich en behaalt niveaus zoals die van Zimbabwe of Oost-Timor. Behalve de corruptie berokkenen rechteloosheid, willekeur in de ambtenarij en een inhalige elite de economie schade. Zo gaat het familie en vrienden van de president doorgaans goed in Oekraïne. Zoon Aleksandr van de verdreven president Viktor Janoekovitsj zou goed zijn voor 250 miljoen euro.

Het economisch vastgelopen land kreeg in december een infuus van het Kremlin, ter waarde van ruim 13 miljard euro; circa 11 miljard aan kortlopende kredieten en 2,2, miljard euro korting op gasrekeningen. Moskou legde de noodkredietverlening eind januari stil toen bleek dat Janoekovitsj de controle kwijtraakte.