GroenLinks wil veel minder werken

Er moet een werkweek komen van 32 uur. Vier dagen per week werken moet de norm worden. Dat staat in het plan 'Werk eerlijk delen', dat GroenLinks-leider Bram van Ojik maandag heeft gepresenteerd. Van Ojik pleit daarin ook voor minder belasting op arbeid, gerichtere scholing en flexibele bijstand.

De GroenLinks-leider wijst erop dat er vorig jaar 134.000 werklozen bij zijn gekomen. In totaal staan nu 678.000 mensen aan de kant. Het kabinet legt de verantwoordelijkheid om een baan te vinden helemaal bij de werkzoekenden, zegt Van Ojik. "Maar er is helemaal geen werk. En het kabinet staat erbij en kijkt ernaar. We moeten nu in actie komen voor meer banen."

Door het beschikbare werk eerlijker te delen, kunnen meer mensen aan de slag blijven. "In tijden waarin massaontslagen aan de orde van de dag zijn, is voor veel werknemers de keuze voor iets minder werk maar met meer zekerheid op baanbehoud aantrekkelijk", staat in het plan.

Bovendien is werken voor mensen die nog wel een baan hebben 'topsport' geworden, vindt Van Ojik. "Ouders rennen heen en weer tussen werk en kinderdagverblijf en komen tijd tekort voor bijvoorbeeld zorgtaken."

GroenLinks wil verder de loonkosten voor werkgevers fors verlagen. Dat kan door dingen die het milieu vervuilen zwaarder te belasten. Als arbeid goedkoper wordt, komen er meer banen. De partij heeft dit al vaker voorgesteld.

Het plan pleit daarnaast voor recht op deeltijdbijstand, zodat bijstandsgerechtigden parttime aan de slag kunnen. Ook moeten er in de bijstand een wettelijk recht op scholing komen en ruimere vrijstellingen om onderwijs te volgen.