Ebay wil Paypal niet afstoten

Ebay gelooft dat het het beste is voor aandeelhouders om Paypal niet af te stoten. Dat heeft het bedrijf achter de onlineveilingsite maandag laten weten, nadat activistisch belegger Carl Icahn vorige maand in een brief had aangedrongen op een splitsing.

Icahn schreef destijds dat Ebay en Paypal los van elkaar 'meer kans hebben om competitief te blijven voor werknemers en aandeelhouders'. Ebay reageerde toen al meteen negatief op het voorstel, en dat herhaalt het Amerikaanse bedrijf nu. "Paypal en Ebay zijn samen beter", schrijft het bedrijf. De top van het bedrijf zegt bovendien zelf prima in staat te zijn om in te schatten wat het beste is voor de aandeelhouders. "Het bestuur evalueert regelmatig alle strategische opties voor het bedrijf."

Ebay reageert maandag ook op de beschuldigingen dat verschillende bestuursleden van het bedrijf niet onafhankelijk zouden zijn. Zo zou toezichthouder Scott Cook een dubbelrol spelen, omdat hij bestuurder en oprichter is van Intuit, een directe concurrent van Paypal. Ook de loyaliteit van Marc Andreessen werd door Icahn in twijfel getrokken.

Ebay kwalificeert de beschuldigingen nu als 'modder gooien'. Icahn zou oude berichten hebben 'geknipt en geplakt' en gebeurtenissen uit hun context hebben gehaald om de integriteit van de bestuurders in twijfel te trekken. Volgens Ebau is Cook al jaren een waardevolle kracht en is de overlap met zijn bedrijf minimaal.

Icahn heeft twee mensen uit eigen kring genomineerd te vervanging van de twee die hij bekritiseert. De adviescommissie van het bestuur zal snel komen met een oordeel over deze kandidaten, schrijft Ebay. "Zelfs als ons bestuur niet voor de nominaties is, is het aan de aandeelhouders om te bepalen of de werknemers van Icahn beter gekwalificeerd zijn dan bestuurders zoals meneer Cook om leiding te geven aan een leidend technologiebedrijf."