Janoekovitsj moet veld ruimen

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is niet van plan af te treden. Dat zei hij zaterdag in een verklaring op de televisie. Hij beschuldigde zijn politieke opponenten ervan een staatsgreep te willen plegen en vergeleek de politieke crisis in zijn land met de opkomst van de nazi's in het Duitsland van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Uren nadat Janoekovitsj en oppositieleiders vrijdag hun handtekeningen onder een akkoord over het beëindigen van de crisis hadden geplaatst vertrok de president naar de oostelijke stad Charkov, waar zijn machtsbasis ligt.

Janoekovitsj' vertrek naar Charkov wordt door velen niet los gezien van de ontwikkelingen van vrijdag. Oppositieleiders tekenden een akkoord met de president dat een uitweg moet bieden uit de politieke crisis in het land. De betogers die de afgelopen week op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev hevige strijd leverden met ordetroepen lieten echter weten alleen met het onmiddellijke vertrek van Janoekovitsj als president genoegen te nemen.

Update 16.35 uur
Het parlement van Oekraïne heeft zaterdag gestemd voor het aftreden van president Viktor Janoekovitsj. Daarnaast besloot de Rada nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Die moeten op 25 mei worden gehouden.