China geeft zeldzame waarschuwing luchtvervuiling af

De Chinese regering heeft een zeldzame waarschuwing laten uitgaan voor gevaarlijke luchtvervuiling in de hoofdstad Beijing. Vrijdag werd 'code oranje' afgegeven, de op een na hoogste waarschuwing.

Bij code oranje worden gezondheidswaarschuwingen afgegeven en volgt een verbod op barbecues, vuurwerk en sloopwerkzaamheden. Het autoverkeer wordt echter geen strobreed in de weg gelegd, ook al wordt mensen gevraagd voor het openbaar vervoer te kiezen.

Het afgeven van code oranje kwam onverwachts. Toen in januari zeer giftige luchtvervuiling in de hoofdstad werd gemeten, gaf de regering slechts de laagste waarschuwing, code blauw, af. "Gisteren vond ik het al erg genoeg toen ik uit eten ging", zei een voorbijganger in Beijing. "Maar vanochtend trok ik het echt niet meer." Toch bleef code rood uit, waarvoor drie opeenvolgende dagen extreme luchtvervuiling vereist zijn.

De Chinese regering zegt een noodplan te hebben voor wanneer de luchtkwaliteit zo slecht wordt. Dan wordt de helft van de auto's van de weg verbannen. Of een dergelijk ambitieus plan uitvoerbaar is, is nog maar de vraag. Daarom past de regering wel op met het afgeven van het hoogste waarschuwingssignaal. Bovendien is het erg moeilijk om luchtvervuiling tot drie dagen vooruit nauwkeurig te voorspellen.