Amsterdam snijdt in ambtenaren

De gemeente Amsterdam snijdt flink in het ambtenarenapparaat. Tot 2016 verdwijnen minimaal negenhonderd van de huidige 12.900 voltijdbanen. Ook worden 34 van de 47 directeuren van gemeentelijke diensten uit hun functie ontheven. Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt.

Boventalligheid wordt volgens de gemeente tot een minimum beperkt. Vooral de leidinggevenden zullen hiermee te maken krijgen. Er is een bureau opgericht dat medewerkers die mogelijk boventallig raken begeleidt bij het vinden van een nieuwe baan, binnen of buiten de organisatie.

De inkrimping is onderdeel van een grote reorganisatie om 'met minder mensen en minder geld beter werk te leveren voor de bewoners en bedrijven in de stad'. In totaal daalt de personele bezetting van het ambtenarenapparaat van ruim vijftienduizend voltijdbanen in 2010 naar zo'n twaalfduizend eind 2016.

"De huidige organisatie is te groot en te bureaucratisch om altijd goed werk te leveren voor Amsterdam", zei wethouder personeel en organisatie Eric van der Burg (VVD) er eerder over. "Met een flexibele en kleinere gemeente, besparen we geld, kunnen we sneller betere prestaties leveren, meer doen voor de stad."

De plannen liggen nu voor advies bij de centrale ondernemingsraad van de gemeente. Het college verwacht in april een definitief besluit te nemen.