40% supermarkten: geen boodschap aan zondagsrust

Meer dan veertig procent van de supermarkten in Nederland heeft geen boodschap aan de zondagsrust. Elke zevende dag van de week openen 1732 supermarkten hun deuren. Twee jaar geleden waren dat er nog 1066. Dat blijkt uit een onderzoek onder de grote ketens van foodmagazine Distrifood.

De groei is zichtbaar sinds gemeenten zelf mogen bepalen of winkels op zondag open mogen. Sinds de invoering vorig jaar stemmen steeds meer gemeenten voor de winkelopenstelling op zondag.

Albert Heijn heeft 546 vestigingen in het land die open zijn voor de zondagshopper. In 2012 waren dat er nog 146. Jumbo volgt met 269 winkels. Twee jaar geleden had Jumbo maar 101 zondagfilialen, maar mede door de overname van de C1000-winkels steeg dit aandeel fors.

Supermarktketen Boni hield twee jaar geleden nog alle filialen op zondag dicht, maar in 2014 zijn er veertien open. Volgens Distrifood doet Boni dat uitsluitend in de stedelijke gebieden en niet in kleinere plaatsen 'met een meer christelijke signatuur'. Extremistische christenen ageren in dergelijke gebieden fel tegen overtreding van een selectief deel van de bijbelse regels en wetten.

Voor de invoering van de nieuwe regels mochten gemeenten twaalf keer per jaar vrijstelling verlenen voor de zondagsopening. Dat kwam vaak neer op één koopzondag per maand. In toeristische gebieden mochten de winkels al wel vaker open op zondag. Wat een toeristisch gebied was, mocht een gemeente zelf bepalen.