Bergsma troeft Kramer af en pakt olympische titel

Jorrit Bergsma is olympisch kampioen geworden op de tien kilometer. Bergsma zette in 12.44,45 een olympisch record neer en zag dat favoriet Sven Kramer in de daarop volgende rit zijn tanden stukbeet op die tijd. Kramer pakte wel zilver, terwijl het brons naar Bob de Jong ging.

Na een enigszins tegenvallende tijd van Bob de Jong (13.07,19) was het aan Bergsma om het Kramer lastig te maken. Bergsma legde de lat ontzettend hoog met een sterke 12.44,45, wat dik onder het oude olympisch record was. Kramer was op een laaglandbaan nooit sneller geweest dan die tijd.

Kramer zette in zijn rit direct de aanval in en werd daarbij geholpen door zijn tegenstander Seung Hoon Lee, die een aantal kilometer dichtbij bleef. Halverwege had Kramer een voorsprong van drie en een halve seconde op Bergsma. Een paar ronden voor het einde liep het verschil plots snel terug en leek Kramer het hoofd te moeten buigen. Hij kon niet meer versnellen en moest twee ronden voor het einde de tijd van Bergsma laten gaan, die daardoor de nieuwe olympisch kampioen werd.

Het brons was voor Bob de Jong, die na zijn race dacht dat de tijd niet goed genoeg zijn voor een medaille. De Belg Bart Swings leek in zijn rit tegen Bergsma al onder de tijd te gaan duiken, maar die klapte in zijn rit in elkaar. De laatste die de kampioen van 2006 nog van het podium kon halen was Lee, maar ook hij moest zijn snelle start bekopen en eindigde als vierde.

Uitslag 10.000 meter mannen

# Schaatsser Nat Tijd
1 Jorrit Bergsma NED 12.44,45
2 Sven Kramer NED +4,57
3 Bob de Jong NED +22,74
4 Seung Hoon Lee ZKo +27,23
5 Bart Swings Bel +29,54
6 Patrick Beckert Dui +29,81
7 Shane Dobbin NZe +31,97
8 Moritz Geisreiter Dui +35,81