Zorg getroffen door bezuinigingsdrift

Door de bezuinigingsdrift van het kabinet zullen ongeveer 55.000 banen in de zorg gaan verdwijnen. Dat stelt Aad Koster van werkgeversorganisatie van zorgbedrijven Actiz. In de ogen van de regeringspartijen stelt de bijdrage van hulpbehoeftigen aan de participatiemaatschappij niet veel voor en kan daar best minder geld naartoe.

Het is de bedoeling dat de gemeenten aankomend jaar 40 procent gaan bezuinigen op huishoudelijke hulp. Daar komt bovenop dat tehuizen voor ouderen zoveel mogelijk gesloten gaan worden.

Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is hoe de diverse gemeentes de bezuinigingen exact gaan invullen, is het voor Koster duidelijk dat er voor zijn achterban een stuk minder werk zal zijn. Grootschalige bezuinigingsrondes kosten nu eenmaal banen en met dit bezuinigingspakket kan het kabinet de puinhopen van de crisis een beetje opruimen. Iets waar de meeste hulpbehoeftigen overigens weinig schuld aan hebben.

Koster is van mening dat zorginstellingen niets anders kunnen doen dan tijdig te hakken in hun personeelsbestand. Ontslagprocedures kunnen lang duren en wanneer er niet op tijd op de veranderde situatie wordt ingesprongen, lopen zorginstellingen grote kans failliet te gaan.

De directeur van Actiz pleit voor de invoering van een dienstencheque. Daarmee kunnen zorgbehoevenden hulp inkopen. Koster hoopt met dit systeem 20.000 mensen aan het werk te kunnen houden.