Zhang Yimou in beeld voor regie The Parsifal Mosaic

De Chinese regisseur Zhang Yimou is in onderhandeling voor de verfilming van Robert Ludlums boek The Parsifal Mosaic uit 1982. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse studio, in dit geval Universal, een regisseur uit China aantrekt om een Engelstalige film te maken. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Universal werkte al eerder samen met de in China geboren John Woo, maar die was toen al jaren werkzaam in Hong Kong. Het is voor veel Chinese kunstenaars nog altijd moeilijk om toestemming te krijgen om in het buitenland te werken.

Yimou was de eerste Chinese regisseur van wie een film genomineerd werd voor een Oscar. In 1991 was zijn film Ju Dou genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Ook oogstte Yimou lof voor zijn regie van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing in 2008.

The Parsifal Mosaic is er eentje uit de bekende Ludlum-traditie van getergde veteranen in de Koude Oorlog. Hoofdpersoon Michael Havelock is een in Tsjecho-Slowakije geboren Amerikaan die bij de CIA werkt. Hij is getuige van de dood van zijn vriendin, maar ziet haar per ongeluk tijdens een vakantie in Rome. Havelock wordt meegezogen in een reeks internationale complotten, geleid door de mysterieuze Parsifal, die met een atoombom de Verenigde Staten chanteert.

David Self, die eerder Road to Perdition schreef, legt de laatste hand aan het scenario. Ron Howard en Brian Grazer gaan de film produceren. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.


Zhang Yimou in beeld voor regie The Parsifal Mosaic (Foto: Novum)