Wakker Dier weer eens boos

Wakker Dier raadt klanten aan om de overheerlijke en spotgoedkope kip van de Albert Heijn en Jumbo te mijden, omdat de supermarkten ondanks beloftes nog steeds reclame maken voor plofkip. De dierenrechtenorganisatie is hierover zaterdag een zinloze radiocampagne gestart.

Consumenten worden in het spotje opgeroepen om naar andere winkels te gaan, zoals Ekoplaza en de Natuurwinkel en daar zeven keer meer te betalen voor hetzelfde stukje kip. "Die zijn wel duurder, maar de winkel betaalt een eerlijke prijs voor de boer, de tussenhandelaar en een beter leven voor de kip", verklaart Wakker Dier de oproep op de radio.

Wakker Dier richt zijn pijlen nu op Albert Heijn en Jumbo, omdat zij marktleiders zijn en daarmee de rest van de markt sturen. Zo heeft Jumbo een hele fijne laagsteprijsgarantie, en stunt Albert Heijn steeds vaker met spotgoedkope maar dondersgoeie kip. Beide supermarkten dringen volgens de stichting hun leveranciers bovendien kortingen op, zoals dat gebruikelijk is in de handel. Vorige maand was Albert Heijn al onderwerp van een spotje van Wakker Dier, gekant tegen het toenemende aantal plofkipaanbiedingen.

Vorige week bracht Wakker Dier naar buiten dat het aantal diervriendelijke aanbiedingen van de tien grootste supermarkten vorig jaar met zeven procent is afgenomen. Ondanks die trend aten consumenten toch vaker diervriendelijker geproduceerde kip, constateerde de stichting. In 2013 nam de verkoop van dergelijke kippen volgens de stichting met 43 procent toe. De verkoop van de plofkip daalde tegelijkertijd met vijf procent. "Maar de duurzame trend zou waarschijnlijk nog veel groter zijn geweest als supermarkten een diervriendelijker folderbeleid hadden gehanteerd", stelt Wakker Dier.

De supermarkten hebben overigens een jaar geleden beloofd om volgend jaar alleen nog maar kip te verkopen die diervriendelijker en duurzamer is verwerkt dan plofkip. De actie is dus enigszins onnodig, maar wellicht noodzakelijk om subsidies veilig te stellen en te zorgen dat veel consumenten straks helemaal geen vlees, kip of vis meer kunnen betalen.