'Levensbeëindiging onder 12 al mogelijk'

Het schrappen van de leeftijdsgrens voor euthanasie, zoals België donderdag waarschijnlijk doet, is in Nederland niet nodig. Het leven van een kind kan in Nederland al in bijzondere omstandigheden worden beëindigd als sprake is van een uitzichtloze situatie en ondraaglijk lijden, alleen heet het dan geen euthanasie. Dat zegt een woordvoerder van artsenfederatie KNMG donderdag.

In België bestaat veel verzet tegen de plannen om euthanasie voor minderjarigen mogelijk te maken. Honderdzestig Belgische kinderartsen hebben zich tegen het voorstel verenigd. Ook zijn tegenstanders de straat op gegaan.

In Nederland is euthanasie mogelijk vanaf 12 jaar. Van die mogelijkheid wordt zelden gebruikgemaakt, zegt de woordvoerder van KNMG. "Sinds 2002 zijn vijf minderjarigen geëuthanaseerd. De jongste was 12, de oudste was 17."

Kinderen jonger dan 12 kunnen juridisch gezien niet beslissen over hun medische behandeling, dus kan juridisch gezien geen sprake zijn van euthanasie, aangezien iemand dat zelf bepaalt. Toch kan hun leven ook op verzoek worden beëindigd. "We spreken dan van levensbeëindiging zonder verzoek", zegt de woordvoerder. Dit valt buiten de euthanasiewet, maar artsen moeten dezelfde zorgvuldigheidseisen aanhouden als bij euthanasie om niet te worden vervolgd. Het kind moet het zelf willen en de gevolgen overzien en ook de ouders moeten het willen.

De woordvoerder kon geen cijfers geven over het aantal gevallen van euthanasie bij kinderen jonger dan 12. In de discussie in België ziet de KNMG geen aanleiding het Nederlandse beleid te veranderen. "Het gebeurt heel beperkt en als er eens sprake van is, gebeurt het heel zorgvuldig."