Schotten misnoegd over 'Brits pestgedrag'

De Britse regering probeert Schotland te intimideren met het standpunt dat een muntunie in het geval van Schotse onafhankelijkheid uit den boze is. Dat heeft de Schotse vicepremier Nicola Sturgeon woensdag gezegd.

De Britse minister van justitie George Osborne zal naar verwachting in een toespraak de mogelijkheid van een muntunie uitsluiten. Een onafhankelijk Schotland zal wat hem betreft geen gebruik meer van het pond mogen maken. Volgens de Britse krant The Guardian steunen hoge figuren binnen Labour en de Liberale Democraten dit standpunt.

Schotland houdt in september een volksraadpleging over Schotse onafhankelijkheid. De voorstanders van een soeverein Schotland hebben wel te kennen gegeven het pond te willen blijven gebruiken. Sturgeon liet daarom weten misnoegd te zijn met wat zij de 'intimidatie van Schotland' door de grote Britse partijen noemde.

De president van de Bank of England, Mark Carney, verkondigde onlangs dat een onafhankelijk Schotland een deel van zijn soevereiniteit zal moeten afstaan als het gebruik wil blijven maken van het pond. Een muntunie vereist namelijk enige mate van gezamenlijk fiscaal beleid en bankentoezicht, waarschuwde Carney.