Winst Heineken meer dan gehalveerd

Heineken heeft zijn winst vorig jaar ruimschoots zien halveren naar een kleine anderhalf miljard euro. Dat maakte de bierbrouwer woensdag voorbeurs bekend. De winst daalde vooral omdat een eenmalige meevaller uit 2012 niet meer in de resultaten kon worden meegerekend. De omzet steeg daarentegen met ruim een procent naar 21,2 miljard euro.

De Nederlandse bierfabrikant kocht halverwege 2012 Asian Pacific Breweries, wat dat boekjaar een eenmalige meevaller bijna anderhalf miljard euro opleverde. De verdiensten van die transactie niet meegerekend daalde de winst veel minder sterk. Het resultaat van Heineken kwam dan 4,6 procent lager uit op 1,6 miljard euro.

Heineken kampt in 2013 wel met een consumptie die 1,8 procent lager lag dan in 2012. Onder meer in Frankrijk en de Verenigde Staten werd minder gedronken. Doordat de brouwer gemiddeld meer geld kreeg voor bier, kwam Heineken desondanks in de zwarte omzetcijfers uit. De prijs per hectoliter bier steeg vorig jaar met 2,3 procent.

Voor 2014 rekent Heineken op een hogere verkoop in veel opkomende landen, in onder meer Zuidoost-Azië, Afrika en Latijns-Amerika. In Europa verwacht Heineken echter dat de consumptie daalt. Om die krimp op te vangen, wil Heineken meer geld vragen per hectoliter bier, maar wel minder sterk dan in 2013 het geval was.