Russische ijshockeyers onder vergrootglas in Sochi

Het is weinig sporters gegund de 530 plaatsen tellende perszaal vol te krijgen in Sochi, maar de Russische ijshockeyers zijn erin geslaagd. Waar meestal slechts een paar dozijn stoelen bezet zijn, stroomden de verslaggevers massaal toe voor de ijshockeyers van het gastland, onder wie de NHL-sterren Alexander Ovechkin en Pavel Datsyuk.

De Russen zijn op zoek naar eerherstel na het teleurstellende optreden in Vancouver vier jaar geleden. De journalisten moeten wel geduld hebben om de spelers te kunnen vragen hoe het is om in eigen land te spelen. Zoals het de helden betaamt, verschijnen ze flink wat later in de perszaal dan gepland. Desondanks kunnen ze op een staande ovatie rekenen.

Vladislav Tretiak maakte ook deel uit van de delegatie. De voormalige doelman werd in 1972, 1976 en 1984 olympisch kampioen. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie wisten de Russen echter geen een keer meer goud te pakken op de Spelen. Een tweede plaats in 1998 is sindsdien het beste optreden.

Daar moet in Sochi verandering in komen, zo wordt bijna geëist door de fans. "Er is een bepaalde druk", zegt Ovechkin met gevoel voor understatement. De Russen beginnen het toernooi donderdag tegen Slovenië.