'Nederlanders zijn het minste vrij'

Nederlanders hebben de minste wettelijk bepaalde vakantiedagen en feestdagen van West-Europa. Met 28 vrije dagen per jaar staat Nederland helemaal onder aan de lijst. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van een onderzoek van adviesbureau Mercer. Finland neemt met bijna veertig vrije dagen de eerste plaats in.

De rode lantaarn dankt Nederland vooral aan het kleine aantal nationale feestdagen. Waar Nederlanders slechts acht officiële feestdagen hebben, zijn dat er in Finland bijvoorbeeld vijftien. Britten hebben verhoudingsgewijs de langste vakantie. Zij hebben gemiddeld 28 vakantiedagen naast de nationale feestdagen. Ook hier scoort Finland met 25 dagen hoog.

Het terugdringen van het aantal vrije dagen zou voor sommige landen een goede manier zijn om de crisis het hoofd te bieden, zo meldt een woordvoerder van Mercer in de krant. Nu vragen veel ondernemingen hun werknemers nog om een loonoffer. Portugal heeft onlangs besloten om de loonkosten de komende vijf jaar te drukken door vier nationale feestdagen te schrappen.