Brandweerman gewond door natuurbranden Australië

Door natuurbranden in het zuidoosten van Australië, waar het momenteel erg droog en winderig is, zijn zondag twintig huizen verwoest en is ten minste één brandweerman gewond geraakt. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Brandweercommandant Craig Lapsley zei dat er in de staat Victoria zeker 37 branden woeden. Ze bedreigen dorpen en steden op het platteland alsmede buitenwijken van Melbourne, de op een na grootste stad van Australië. Een brandweerman raakte gewond toen er een boom op hem viel. Door de harde wind wordt het vuur aangewakkerd en kunnen blusvliegtuigen niet uitvliegen, zei Lapsley.

Bij een zogenoemde dagbouwmijn, waar de bovenlaag van de aarde wordt afgegraven, in Victoria vloog steenkool dat nog niet was opgegraven in brand. De brandweer moest de ondergrondse steenkool opgraven voordat alle vlammen geblust konden worden.

Volgens de brandweercommandant zijn de omstandigheden niet zo slecht geweest sinds 2009, toen natuurbranden in Victoria in iets meer dan een dag aan 173 mensen het leven kostten en meer dan tweeduizend huizen verwoestten.

In de staat New South Wales woeden zeker vijftig branden. Door een van die branden is de Hume Highway, die Melbourne met Sydney verbindt, tijdelijk afgesloten. Er zijn nog geen berichten dat er woningen verloren zijn gegaan in de staat, de dichtstbevolkte van Australië.